KringloopTip: Houd bodemtemperatuur en -structuur in de gaten

Het is al 15 februari geweest, dat betekent dat er weer mest uitgereden mag worden. De vorst moet dan wel eerst uit de grond zijn en de bodem moet over voldoende draagkracht beschikken. Wat is nu het juiste moment om drijfmest uit te gaan rijden, na deze flinke vorstperiode. Hoe staat het met de bodemtemperatuur en waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

18 februari 2021

Mest kunt u in verschillende perioden uitrijden. Wanneer hangt af van de soort mest. Op de site van RVO staat het complete overzicht ten aanzien van uitrijperioden, onderverdeeld in grondtype en toepassingsmethoden. Het is ieder jaar weer een uitdaging om met de beschikbare stikstof een maximale grasproductie te realiseren. Netjes en nauwkeurig bemesten is hiervoor de basis. Maak voor je eigen bedrijfssituatie een optimaal bemestingsplan. 

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Gerjan Hilhorst
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer