Wat doen bedrijven anders die goed scoren op broeikasgassen?

Melkproductie, intensiteit per hectare en het aandeel veengrond hebben grote invloed op de uitstoot van broeikasgasemissie per kilogram meetmelk. Bedrijven met een hoge melkproductie, een hoge intensiteit en geen veengrond hebben lagere broeikasgasemissies. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben ruim 12.000 KringloopWijzers uit 2020 geanalyseerd om een vergelijking te kunnen maken tussen de 10% bedrijven met de laagste broeikasgasemissie en de andere 90% van de bedrijven. Hierbij is eerst een analyse gedaan voor alle bedrijven op alle grondsoorten en vervolgens een analyse met bedrijven alleen op veengrond.

19 april 2022

Hogere emissie op veengrond en door krachtvoer.

De groep bedrijven met de 10% laagste broeikasgasemissie per kilogram meetmelk hadden gemiddeld een hogere melkproductie per koe, een hogere intensiteit per hectare en een laag percentage of geen veengrond. Daarnaast beschikten deze bedrijven over een hoger energie (VEM-)gehalte in de graskuil en in het totale rantsoen. De verhouding eiwit/energie (RE/kVEM) in het rantsoen lag lager. De bedrijven verstrekten minder krachtvoer per 100 kilogram melk en pasten een lagere N bemesting toe. Ook realiseerden deze bedrijven een lager ureum, lagere carbon footprint van het krachtvoer en een lagere methaan (CH4) emissiefactor voor hun gras- en snijmaiskuil.

Klik op onderstaande knop om het hele artikel op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Michel de Haan
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag

4 april 2025

Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?

Lees meer

KringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?

24 maart 2025

Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.

Lees meer

KringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten

6 maart 2025

Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.

Lees meer