
Uitnodiging webinar 'Bodemkoolstof doorgronden'
Op 18 mei van 16.00 tot 17.00 uur organiseert het projectteam KringloopWijzer een webinar over bodemkoolstof. Melkveehouders beheren een enorme voorraad aan bodemkoolstof. Maar wat is bodemkoolstof? Hoe verhoudt zich dat tot organisch stof? En hoe kun je de koolstof in de bodem beheren?
26 april 2022
Melkveehouders beheren een enorme voorraad aan bodemkoolstof. Verhoging van de voorraad bodemkoolstof compenseert de uitstoot van andere broeikasgassen, en draagt zo bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Overheden, bedrijven, grondeigenaren en grondgebruikers hebben allemaal belangen om de hoeveelheid bodemkoolstof op peil te houden of te verhogen.
Maar hoe zit het nou met de koolstofbalans van grasland en maisland? Hoe bereken je de voorraadverandering in de bodem? Met welke maatregelen kun je de voorraad bodemkoolstof verhogen? Hoe rekent de KringloopWijzer met bodemkoolstof? Zomaar wat vragen waar alle melkveehouders in de komende jaren mee te maken zullen krijgen.
Het projectteam KringloopWijzer heeft de experts René Schils van Wageningen University & Research en Paul Blokker van DLV advies uitgenodigd om onder leiding van Louwrens van Keulen van ZuivelNL in gesprek te gaan over het hoe en wat van de koolstofbalans in de bodem.
Aanmelden
We nodigen je van harte uit om aan dit webinar deel te nemen.
Datum en tijd: 18 mei 2022 van 16:00 tot 17:00
Na aanmelding ontvang je direct een e-mail met daarin de link naar het webinar. Deelname is gratis en met name bedoeld voor adviseurs die werken met de KringloopWijzer.
Vragen stellen
Tijdens het webinar kun je via de chatfunctie vragen stellen, die zoveel mogelijk tijdens het webinar worden beantwoord. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt kort voor aanvang een mail met link en verdere instructies. Na afloop van het webinar ontvang je een terugkijklink.
Heb je nu al vragen over koolstofbalans in de bodem voor het webinar? Stuur een e-mail naar communicatie@mijnkringloopwijzer.nl met je vraag.
Vragen die niet tijdens het webinar kunnen worden beantwoord, worden na het webinar met het antwoord geplaatst op de website www.mijnkringloopwijzer.nl.
De sprekers
Louwrens van Keulen is werkzaam bij Zuivel NL. ZuivelNL is de ketenorganisatie van de Nederlandse zuivelsector en is actief op terreinen waar samenwerking tussen de schakels in de zuivelketen tot meerwaarde leidt. Binnen ZuivelNL houdt Louwrens zich bezig met het thema Data en specifiek met alle zaken rondom de KringloopWijzer.
René Schils is onderzoeker bij Wageningen University & Research bij de afdeling Agrosysteemkunde. Zijn kennis over duurzame melkveehouderij past hij onder andere toe in projecten zoals Koeien en Kansen en de KringloopWijzer. Samen met collega’s verkent hij op welke manier de koolstofbalans van de bodem in de KringloopWijzer kan worden ingebouwd.
Paul Blokker is projectaccountmanager bij DLV Advies en erkend agrarisch bedrijfsadviseur. Hij houdt zich bezig met kennis- en innovatieprojecten op het gebied van mest, akkerbouw, klimaat en kringlooplandbouw. Zo bekijkt hij bijvoorbeeld welke mogelijkheden er zijn om kringlooplandbouw te implementeren op het boerenerf en begeleidt vanuit zijn rol als productmanager diverse rundveebedrijven waaronder een aantal Koeien & Kansen bedrijven.
fotograaf bodemmonsterfoto: Harry Kolenbrander
Meer actueel
KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag
4 april 2025
Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?
Lees meerKringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meer