
Resultaten online enquête KringloopWijzer op een rij
Melkveehouders en bedrijfsadviseurs hebben in september en oktober 2018 de gelegenheid gekregen om een online enquête in te vullen over het gebruik van de KringloopWijzer 2017 als managementtool. In dit artikel zijn de belangrijkste uitkomsten van de enquête voor u op een rij gezet.
27 maart 2019
De enquête was online beschikbaar op de website van www.mijnkringloopwijzer.nl. Via onder andere de website, social media en Nieuwe Oogst zijn melkveehouders en adviseurs benaderd. Het doel van enquête was het verzamelen van resultaten, die gebruikt kunnen worden bij de doorontwikkeling van de KringloopWijzer. In juni 2019 zal er opnieuw een enquête opengesteld worden voor melkveehouders en bedrijfsadviseurs om zo nieuwe input te verzamelen om de KringloopWijzer als managementtool verder door te kunnen ontwikkelen.
Een grote groep melkveehouders maakt gebruik van de KringloopWijzer als managementtool
De meerderheid (54%) van de melkveehouders vult de KringloopWijzer zelf in andere ondernemers vragen daarbij ondersteuning van een bedrijfsadviseur. De groep melkveehouders die gebruik maakt van de KringloopWijzer als managementtool (41%) geeft aan ook in de toekomst gebruik te blijven maken van de KringloopWijzer als managementtool. Dit gebruik uit zich in het toepassen van managementmaatregelen op het bedrijf op basis van kengetallen, uitkomsten mee te nemen in het bemestingsplan, sturen op gewasopbrengst en (ruw)voeraankoop. Daarnaast bespreken ze de resultaten met de bedrijfsadviseur of in studiegroep verband.

Ook bedrijfsadviseurs geven aan de (resultaten van) de KringloopWijzer regelmatig in te zetten bij het geven van advies aan melkveehouders. Zij verwachten richting de toekomst de KringloopWijzer te blijven gebruiken voor het geven van managementadvies (79%). Deze adviezen richten zich vooral tot het bemestingsplan, managementmaatregelen om te sturen op kengetallen en het bespreken van resultaten in studiegroep verband.
Complexiteit en vertaalslag naar de praktijk grootste zorg van niet gebruikers
De groep melkveehouders die nog geen gebruik maken van de KringloopWijzer als managementtoogeeft aan het vooral te zien als een verantwoordingsinstrument. Deze groep geeft aan de vertaalslag naar de praktijk te missen en onvoldoende inzicht te hebben over hoe er met de kengetallen gestuurd kan worden op het eigen bedrijf. Dit heeft volgens melkveehouders en bedrijfsadviseurs vooral te maken met de complexiteit van de KringloopWijzer.
Melkveehouders en bedrijfsadviseurs denken mee met het KringloopWijzer-team
In de enquête hebben melkveehouders en bedrijfsadviseurs hun belangrijkste wens of vraag aan de KringloopWijzer kenbaar kunnen maken. De meeste suggesties hebben betrekking tot het vereenvoudigen van de KringloopWijzer in gebruik. Er zijn diverse suggesties aangeleverd voor het inbouwen van nieuwe functionaliteiten binnen de KringloopWijzer.
Daarnaast hebben de gebruikers behoefte aan meer inhoudelijke informatie over het interpreteren van de resultaten. Het gaat hierbij vooral om het inzichtelijk maken van praktische handelingsperspectieven voor melkveehouders om beter te kunnen sturen op kengetallen. Verder noemen zowel bedrijfsadviseurs als melkveehouders het belang van goede borging van de resultaten. Daarnaast bestaat de wens naar mogelijkheden voor tussentijdse monitoring om te kunnen analyseren of de gewenste resultaten door het jaar heen worden behaald.
Meer actueel
KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag
4 april 2025
Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?
Lees meerKringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meer