
Melkveehouders denken mee over gebruiksvriendelijke KringloopWijzer-rapportage
Een klankbordgroep met melkveehouders uit heel Nederland gaat vanaf januari meedenken over de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke rapportage uit de KringloopWijzer (KLW).
8 januari 2025
Het doel is om een rapportage te ontwikkelen die melkveehouders helpt om hun eigen KLW-uitkomsten beter te analyseren en om het gesprek hierover aan te gaan met hun bedrijfsadviseur.
De KLW kent een zeer uitgebreide rapportage met bedrijfsgegevens en uitkomsten van berekende kengetallen. Deze wordt vaak als ‘technisch’ ervaren en nodigt melkveehouders onvoldoende uit om zelf te gebruiken. Tegelijk worden de berekende uitkomsten steeds meer gebruikt in duurzaamheid- en kwaliteitsprogramma’s van zuivelondernemingen, onafhankelijke keurmerken zoals ‘On the way to PlanetProof’ en door provincies en marktpartijen die biodiversiteit belonen.
Waar de KLW vroeger vooral als managementinstrument werd ingezet, is het nu een steeds belangrijker verantwoordingsinstrument geworden. Dit heeft de waarde van de berekende uitkomsten vergroot en daarmee het belang van inzicht in deze resultaten voor melkveehouders.
Klankbordgroep van melkveehouders levert input
Om deze verbeterde rapportage te realiseren, gaat een klankbordgroep met melkveehouders input leveren. Het doel is een rapportage te creëren die de melkveehouder nieuwsgierig maakt naar de resultaten van het eigen bedrijf en hem of haar uitdaagt om stappen te zetten op het gebied van bedrijfsvoering en vakmanschap.
ZuivelNL is dit project onlangs gestart en heeft de uitvoering ervan ondergebracht bij LTO Noord. De nieuwe rapportagevorm wordt naar verwachting begin 2026 beschikbaar gesteld.
Meer actueel
KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag
4 april 2025
Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?
Lees meerKringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meer