
Meer weten over de KringloopWijzer? Volg de cursus!
De KringloopWijzer geeft inzicht in de milieu- en klimaatprestaties op een melkveebedrijf, waardoor de melkveehouder nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. Voor gebruikers die meer willen weten hoe de KringloopWijzer werkt, gaat in maart een basiscursus van start.
20 januari 2025
Basiscursus
Hoe werkt de KringloopWijzer eigenlijk? En aan welke knoppen in de bedrijfsvoering kun je draaien om uitkomsten te verbeteren? Tijdens de basiscursus maak je kennis met dit managementinstrument: je leert om de resultaten van de KringloopWijzer te lezen en verbanden tussen de indicatoren te leggen. Dit geef je inzicht en handvatten om vervolgens aan de slag te gaan met het sturen op de benutting van mineralen.
Deelnemers
De basiscursus is geschikt voor docenten, adviseurs en melkveehouders. Enige basiskennis van technische kengetallen op het melkveebedrijf is gewenst, bijvoorbeeld wat N-P-K en VEM betekent.
Programma Basiscursus
Het cursusprogramma bestaat uit drie bijeenkomsten. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Nut en noodzaak van de KringloopWijzer, hoe werken rekenregels, duurzaamheidsindicatoren en het belang van en tips voor goede invoer.
- Het lezen en beoordelen van de cijfers in het uitvoerrapport van de KringloopWijzer.
- Het formuleren van adviezen voor managementtoepassingen in de praktijk.
Er wordt gebruik gemaakt van echte praktijkcasussen die representatief zijn voor de diversiteit in de melkveehouderij. De laatste bijeenkomst vindt plaats in combinatie met een excursie. De cursus wordt afgesloten met een test om de opgedane kennis te toetsen en je ontvangt aansluitend een bewijs van deelname. Tijdens de bijeenkomsten is er voldoende ruimte voor discussie en voor het stellen van vragen.
Praktische informatie
Locatie en tijdstip
De basiscursus vindt bij voldoende animo op de onderstaande datums plaats in de omgeving Zwolle. De bijeenkomsten duren van 10.00 tot 15.00 uur. Voor een lunch wordt gezorgd.
Woensdag 19 maart 2025
Woensdag 2 april 2025
Woensdag 16 april 2025
Kosten
De eigen bijdrage bedraagt € 750,- exclusief BTW. Je ontvangt een factuur nadat je je hebt aangemeld.
Vragen?
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Esther Bos (ejbbos@ltonoord.nl)
Aanmelden
Geïnteresseerd? Meld je dan aan.
Cursus voor gevorderden
Heb je al voldoende basiskennis en -ervaring met het analyseren van de KringloopWijzer, maar zoek je verdieping voor het uitwerken van een adviesplan? Dan is voor jou de cursus voor gevorderden wellicht interessant.
Meer actueel
KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag
4 april 2025
Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?
Lees meerKringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meer