
KringloopWijzer versie 2022 uitgebreid en verbeterd
Jaarlijks worden er aanpassingen gedaan aan de KringloopWijzer met als doel het instrument te verbeteren, zodat het nog beter ingezet kan worden als managementinstrument binnen de melkveehouderij. De inhoudelijke aanpassingen voor de versie van 2022 zijn samengevat in een informatieblad.
18 november 2022
In de KringloopWijzer versie 2022 zijn diverse aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van de versie van 2021. De belangrijkste aanpassing dit jaar is het toevoegen van de koolstofbalans in minerale gronden en de koolstofafbraak op veengronden. De aanleiding hiervoor is de klimaatopgave waarin we in 2030 in Nederland 55% minder broeikasgassen mogen uitstoten ten opzichte van 1990. Bodemkoolstof is een belangrijk onderdeel van de broeikasgasemissie en dat mist nu in de huidige KringloopWijzer. In de 2022-versie zijn de waarden van bodemkoolstof nog indicatief. In de komende jaren worden deze waarden meer bedrijfsspecifiek gemaakt. Over dit nieuwe onderdeel is een vraag-en-antwoord-overzicht samengesteld.
Uitvoerrapport
Vanwege de actualiteit is het uitvoerrapport op het thema ammoniak aangepast. Het nieuwe overzicht geeft veehouders beter inzicht en grip om te sturen op ammoniakemissie.
Een tweede wijziging is de rapportage over de duurzaamheidskengetallen. Deze wordt op twee wijzen getoond. De huidige rapportage over het volledige bedrijf blijft. Daarnaast is in de 2022-versie een rapportage gebaseerd op de ‘zuivere melkveetak’ toegevoegd. Dit betekent dat voor bedrijven met afvoer van gewassen (akkerbouw) en overige graasdieren als neventak het aandeel blijvend grasland, het stikstofbodemoverschot en de ammoniakemissie per ha er anders uitziet dan bij een rapportage over het bedrijf inclusief deze neventakken.
Andere inhoudelijke aanpassingen
Andere belangrijke aanpassingen in de versie 2022 zijn:
- Invoer van volle melk als voedermiddel voor kalveren is mogelijk;
- Enkele nieuwe RAV-staltypen, zoals LelySpere en Cowtoilet, zijn te selecteren;
- Mestscheiding na vergisting (digestaat) is als optie te selecteren;
- Tarwegist-concentraat is te kiezen in de lijst met voedermiddelen;
- Borging invoergegevens: ingeladen voer- en kunstmestleveranties met fouten worden gemeld aan de leverancier zodat ze deze opnieuw en correct kunnen aanbieden.
Meer actueel
KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag
4 april 2025
Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?
Lees meerKringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meer