KringloopTip: Pak actieve mollen op tijd aan

Door de afwisseling van perioden met veel regen en vorst kunnen mollen dit jaar vroeg actief zijn. De regen zorgt ervoor dat mollen hogere plekken opzoeken en bij vorst gaan de regenwormen, het voedsel van de mollen, dieper de grond in. De mollen moeten hierdoor meer grond verzetten om aan eten te komen, waardoor ze meer schade aanrichten.

20 januari 2022

Op hoger gelegen graslanden kunnen nu dan ook veel molshopen voorkomen. Omdat de paartijd van de mol ligt tussen februari en april is het belangrijk om de mollen op tijd te bestrijden. Een mol kan immers 3 tot 6 jongen werpen en niet op tijd bestrijden kan volgend jaar tot extra overlast leiden.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Aart Evers
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag

4 april 2025

Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?

Lees meer

KringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?

24 maart 2025

Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.

Lees meer

KringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten

6 maart 2025

Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.

Lees meer