
KringloopTip: Meer aandacht voor benutting eigen eiwit in het rantsoen
De rekenregel voor ‘eiwit van eigen land’ kent vanaf 2021 een aanpassing. Dat betekent dat we nu bij het opstellen van de rapporten van de KringloopWijzer over 2021 deze wijziging terugzien in het resultaat. Voorheen had de hoeveelheid geteelde eiwit een centrale rol, maar vanaf 2021 is het belangrijk dat het eigen geteelde eiwit ook gevoerd wordt. Wat betekent dat voor de praktijk?
6 december 2021
Eiwit van Eigen Land werd tot 2020 berekend door het geoogste eiwit te delen door het gevoerde eiwit. Dit kun je globaal uitdrukken in de volgende breuk:
100% * geteelde hoeveelheid eiwit
Hoeveelheid eiwit in het rantsoen
Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen
Lees verderBronvermelding
Auteur: Sjon de Leeuw
Foto: Wageningen University & Research
Meer actueel
KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag
4 april 2025
Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?
Lees meerKringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meer