KringloopTip: Koud voorjaar 2021 vraagt soms om aanpassing strategie

Het voorjaar 2020 startte warm en droog, waardoor in eerste instantie het gras hard groeide en daarna stil kwam te staan door de droogte. Het jaar 2021 is juist koud van start gegaan met een paar warme dagen in februari. April was koud, waardoor het gras blauw is van de koude en de opbrengst nog minimaal. Welke strategie past dit voorjaar?

29 april 2021

Op veel bedrijven is de bemesting  uitgevoerd voor een ‘normale snede’, per bedrijf variërend van 2500 – 4000 kg droge stof. De mest ligt er op en is dus niet meer terug te draaien. Het is nu verstandig om geduld hebben en te wachten dat er meer gras staat. Een dikker pak gras zorgt voor een isolerend laagje boven de grond, waardoor bodem minder afkoelt in de nacht. Heel langzaam zal de groeisnelheid stijgen, waardoor de gewenste opbrengst later is dan verwacht. De uitgevoerde bemesting is dan ten volle benut en je kunt gewoon verder gaan met de bemesting voor de 2e snede.

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Jan van Middelaar
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer