KringloopTip: Groenbemester onderwerken zonder glyfosaat

Een vanggewas na maisteelt is primair bedoeld om de uitspoeling van stikstof naar het grondwater te beperken. Daarnaast verbetert het de bodemkwaliteit en is het meststof voor het volgende gewas. Het vanggewas op de juiste manier bewerken zodat het optimaal is voor de bodem, het volggewas en de mineralenbenutting is zeker door het natte voorjaar dit jaar een uitdaging.

19 maart 2020

Er staat vanwege te natte omstandigheden nog veel groenbemester onbewerkt op het land. Voor een goede verwerking had het al ingewerkt moeten zijn. Het gewas te veel laten uitgroeien is nadelig voor de onttrekking van mineralen, en op droge grond het onttrekken van vocht. Mineralen en vocht moeten ten goede komen aan het (hoofd) gewas van komend seizoen. Ook kan een ‘dik pak’ de bodem verstoren omdat het gewas wordt ingekuild en de vertering van het vanggewas stikstof vraagt. 

Klik op onderstaande knop om de hele Tip op Verantwoorde Veehouderij te lezen

Lees verder

Bronvermelding

Auteur: Zwier van der Vegte
Foto: Wageningen University & Research

Meer actueel

Eiwit van eigen land: het begint met het goed benutten van gras

17 april 2019

Buijs: “Ik ben altijd aan het pionieren geweest. Vooral om minder afhankelijk te zijn van externe inputs op het bedrijf. Dat betekent werken naar een vruchtbare bodem en teelt van eigen krachtvoer.

Lees meer

KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

18 juni 2019

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

Lees meer

Tips om de KringloopWijzer goed in te vullen

25 april 2019

Bekijk de tips voor het invullen van de KringloopWijzer.

Lees meer