KringloopTip: Bodemstructuur verbeteren door meer organische stof

Een goede bodemstructuur is essentieel voor een optimale mineralenbenutting op bedrijfsniveau. Het toevoegen van meer organische stof aan de bodem zorgt ervoor dat de bodem het water beter vasthoudt.

18 juni 2019

De bodem is één van de belangrijkst productiefactoren voor een ondernemer. Het is belangrijk om het organische stofgehalte van de bodem op peil te houden of juist te verbeteren. Meer organische stof in de bodem levert naast een positief bijdrage aan de waterkwaliteit, ook een positieve bijdrage aan de bodemvruchtbaarheid. Organische stof bindt nutriënten en water. Door een hoger organisch stofgehalte kunnen meer nutriënten worden gebonden en kan meer water worden vastgehouden. Dit beperkt de uit- en afspoeling van nutriënten en zorgt voor een betere waterberging in een perceel. Dit zorgt voor minder droogteschade in droge zomers.

Maatregelen ter verhoging organische stofgehalte

Jaarlijks wordt 1 tot 4 procent van de organische stof in de bodem afgebroken. Deze kan onder andere aangevuld worden door het perceel te bemesten met ruige stalmest en/ of compost. Compost heeft als voordeel dat het veel effectieve organische stof bevat. Andere maatregelen betreffen bijvoorbeeld toepassen van een goede groenbemester na mais, meer grasteelt, strokenteelt of niet kerende grondbewerking, leeftijd zode van blijvend grasland verhogen, gebruik van vaste mest, maar ook gebruik van slootmaaisel als bemesting. Koeien & Kansen bedrijven proberen met dit soort maatregelen het organische stofgehalte van bepaalde percelen te verhogen. Dit wordt ook gemonitord op deze bedrijven.

Genoemde maatregelen leiden tot een verbetering van de bodemvruchtbaarheid en de aanvoer van mineralen. Het draagt bij aan een verbetering van de bodemstructuur en het watervasthoudend vermogen op het perceel. Dit heeft als voordeel dat het beschikbare water beter vastgehouden wordt, waardoor de behoefte aan beregenen in droge periodes afneemt. Bovendien is het een stimulans voor het bodemleven. De grond wordt luchtiger en leidt tot een betere beworteling. Er zullen minder plassen op het land komen te staan na een hevige regenbui.

Meer actueel

KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag

4 april 2025

Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?

Lees meer

KringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?

24 maart 2025

Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.

Lees meer

KringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten

6 maart 2025

Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.

Lees meer