Koppeltool gewaspercelen en bodemanalyses beschikbaar in KringloopWijzer versie 2019

Het projectteam KringloopWijzer heeft een koppeltool ontwikkeld waarmee melkveehouders (automatisch) bodemanalyses aan gewaspercelen kunnen koppelen. Op deze manier worden bijbehorende waardes automatisch ingelezen in de KringloopWijzer. Dit bespaart melkveehouders handmatige invoer van gegevens in het onderdeel ‘bodem’ van de KringloopWijzer.

13 december 2019

Wat doet de koppeltool?

Met de koppeltool worden bodemanalyses automatisch gekoppeld aan de bijbehorende gewaspercelen. Deze koppeling wordt gemaakt op basis van perceelgegevens zoals bekend bij RVO en informatie van laboratoria die bodemanalyses uitvoeren. De koppeltool werkt op basis van geografische coördinaten. Tijdens het nemen van een bodemmonster worden de coördinaten van de bemonsterde oppervlakte geregistreerd. De gewaspercelen van RVO zijn ook voorzien van geografische data. Op basis hiervan kunnen de gegevens aan elkaar gekoppeld worden.

Waar vind ik de koppeltool?

U moet de koppeltool zelf activeren voor gebruik. Onder het onderdeel ‘bedrijf’ item ‘algemeen’ in het menu van de KringloopWijzer is een extra optie toegevoegd, namelijk: Koppeltool gewaspercelen en bodemanalyses. Wanneer u deze aanvinkt en op ‘opslaan’ klikt is de koppeltool geactiveerd. In het hoofdmenu ziet u dat er bij het onderdeel ‘bodem’ een extra item is toegevoegd, namelijk ‘percelen’. Op de pagina van ‘percelen’ vindt u rechtsboven de knop ‘KOPPELTOOL’. Wanneer u op die knop klikt opent de koppeltool in een apart tabblad.

Hoe gebruik ik de koppeltool?

Meer informatie over het gebruik van de koppeltool leest u in de handleiding (pagina 31).

 

Let op! De koppeltool is een aparte applicatie verbonden aan de KringloopWijzerapplicatie. Als u de gegevens uit de koppeltool wenst in te lezen in de KringloopWijzer dient u eerst de gekoppelde data op te slaan in de koppeltool. Vervolgens ziet u binnen de KringloopWijzer, op de pagina ‘percelen’, een overzicht van opgehaalde gegevens. U kunt hierbij aangeven welke gegevens u wilt meenemen in de berekening van de KringloopWijzer. Op basis van de perceelgegevens (met grondsoort en grondwatertrap) worden dan de benodigde tabellen voor de berekening van de KringloopWijzer gevuld.

Meer actueel

KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag

4 april 2025

Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?

Lees meer

KringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?

24 maart 2025

Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.

Lees meer

KringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten

6 maart 2025

Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.

Lees meer