Doorkijk naar kalenderjaar 2023 voor KringloopWijzer versie 2023

Wetenschappelijk onderzoek en innovaties ontwikkeld door het bedrijfsleven leveren voortdurend nieuwe inzichten op. Deze worden natuurlijk meegenomen in nieuwe versies van de KringloopWijzer. Nu al kan gemeld worden dat in de KringloopWijzer versie 2023 de volgende wijzigingen worden doorgevoerd.

17 november 2022

Aanpassing berekening broeikasgassen

De KringloopWijzer volgt de internationaal erkende en wetenschappelijk berekeningen van broeikasgassen. Dit betreft de Global Warming Potential (GWP). In 2023 worden de normen voor het omrekenen van de broeikasgassen methaan en lachgas naar CO2 equivalenten aangepast. Voor de KringloopWijzer heeft dit effect voor de versie 2023. De huidige berekening van methaan gaat uit van 34 x de factor CO2. Deze factor wordt verlaagd naar 27. Lachgas is nu 298 x de factor CO2 en deze factor daalt naar 273. Het verschil maakt behoorlijk wat uit voor de berekening van de broeikasgasemissies. Voor een indicatie van het effect is voor Agro-Innovatiecentrum De Marke een berekening uitgevoerd. Als gevolg van de aanpassing van de factoren komt het aantal CO2- equivalenten per kg meetmelk voor De Marke ca. 14% lager uit. Lees meer in het nieuwsbericht over nieuwe rekennormen voor broeikasgassen in de KringloopWijzer.

Nieuwe producten

ZuivelNL heeft een Protocol ontwikkeld voor de beoordeling van verzoeken tot aanpassingen in de KringloopWijzer als gevolg van nieuwe producten. Het betreft producten van leveranciers die een positieve bijdrage leveren aan de milieu- en klimaatprestaties op melkveebedrijven. Hierbij valt te denken aan additieven aan het voer of mest die de uitstoot van broeikasgassen verlagen. Hiermee zijn melkveehouders in staat om de footptint van de melk te verlagen. Naar verwachting worden de eerste producten eind 2022 goed gekeurd. Toepassing van deze producten in 2023 wordt dan meegerekend in KLW versie-2023 (indiening 2024). Na definZuivelNL heeft een Protocol ontwikkeld voor de beoordeling van verzoeken tot aanpassingen in de KringloopWijzer als gevolg van nieuwe producten. Het betreft producten van leveranciers die een positieve bijdrage leveren aan de milieu- en klimaatprestaties op melkveebedrijven. Hierbij valt te denken aan additieven aan het voer of mest die de uitstoot van broeikasgassen verlagen. Hiermee zijn melkveehouders in staat om de footprint van de melk te verlagen. Naar verwachting worden de eerste producten eind 2022 goed gekeurd. Toepassing van deze producten in 2023 wordt dan meegerekend in KLW versie-2023 (indiening 2024). Na definitieve goedkeuring vindt hierover separate communicatie plaats. itieve goedkeuring vindt hierover separate communicatie plaats.

Meer actueel

KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag

4 april 2025

Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?

Lees meer

KringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?

24 maart 2025

Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.

Lees meer

KringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten

6 maart 2025

Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.

Lees meer