Door correctie in rekenwijze sluit ‘eiwit van eigen land’ nog beter aan bij het doel

Per 2021 wijzigt in de KringloopWijzer de berekening van ‘eiwit van eigen land’. Bregje van Erve, programmaleider Duurzame Zuivelketen van ZuivelNL, en Michel de Haan, projectleider bij de WUR, lichten de nieuwe rekenwijze toe aan de hand van een vraag en antwoord.

23 maart 2021

Waarom is de rekenwijze gewijzigd?

De Duurzame Zuivelketen van ZuivelNL is de samenwerking tussen LTO, NMV, NAJK en NZO voor de verdere verduurzaming van de melkveehouderij. In de Duurzame Zuivelketen zijn doelen gesteld voor 2030, waaronder een grondgebonden melkveehouderij volgens het advies van de commissie Grondgebonden melkveehouderij. Een belangrijke bouwsteen van een grondgebonden melkveehouderij is het eiwit van eigen land. Daarbij gaat het om het eiwit van eigen land in het rantsoen. De rekenwijze van de KringloopWijzer wordt nu zo aangepast, dat deze beter aansluit bij de bedoeling en gedachten van de definitie van grondgebondenheid door de commissie: welk aandeel van het gevoerde eiwit heb je zelf geteeld?

Wat verandert er aan de berekening van ‘eiwit van eigen land’?

De oude berekening was als volgt: de hoeveelheid geoogst eiwit op een bedrijf gedeeld door de hoeveelheid gevoerd eiwit op een bedrijf (* 100%). In de nieuwe rekenwijze wordt het ‘aandeel eigen eiwit in de voeding’ berekend. Dit lijkt veel op elkaar, maar er is een nuanceverschil. In de nieuwe rekenwijze telt het gevoerde eiwit van eigen land. Afgevoerd/verkocht eiwit telt dus niet meer mee, waar dat voorheen wel het geval was. Eiwit dat in de voervoorraad wordt opgeslagen (voor een ander kalenderjaar) telt ook niet mee. En eiwit dat uit de voervoorraad wordt gevoerd telt dus juist wel mee. De benodigde gegevens voor deze rekenwijze zijn reeds bekend bij de centrale database, ook van enkele jaren terug. Dus deze nieuwe, preciezere, berekening kan over het jaar 2021 worden gemaakt, ook met voervoorraden van enkele jaren oud.

Wanneer verandert de rekenwijze ‘eiwit van eigen land’?

Bij het invullen van de KringloopWijzer in 2022 over het jaar 2021.

Merk je hier als gebruiker van de KringloopWijzer iets van?

Voor de invoer van de KringloopWijzer verandert er niets.

Echter het verschil in uitkomst van de KringloopWijzer tussen de oude en de nieuwe berekening is afhankelijk van de situatie:

  • Als het eigen geteelde eiwit vrij constant is en ook altijd in het eigen rantsoen terecht komt, dan zal er nauwelijks verschil zijn.
  • Als een bedrijf vrij veel eiwit teelt en in een kalenderjaar meer eiwit oogst dan zelf voert – dus dat een deel van het geteelde eiwit verkocht wordt en/of dat de voorraad in een kalenderjaar toeneemt – dan zal met deze rekenwijze het eiwit van eigen land waarschijnlijk dalen.
  • Als een bedrijf in een jaar, bijvoorbeeld door droge weersomstandigheden, meer eiwit voert dan oogst – dus dat de voorraad in een kalenderjaar afneemt – dan zal met deze rekenwijze het eiwit van eigen land waarschijnlijk stijgen.

Wat is jullie advies aan adviseurs en melkveehouders?

Wanneer je volgend jaar de KringloopWijzer invult over het jaar 2021, zal de nieuwe rekenwijze worden toegepast. Houd hier dit jaar alvast rekening mee in je handelen. Blijf verder, net als anders, je data zo goed mogelijk volgens de werkelijkheid invoeren, dan zal de uitkomst van de KringloopWijzer ook het best bij het bedrijf passen.

 

De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL.

Meer actueel

KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag

4 april 2025

Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?

Lees meer

KringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?

24 maart 2025

Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.

Lees meer

KringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten

6 maart 2025

Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.

Lees meer