
Actuele rekenregels KringloopWijzer 2023 bekend
Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben de rekenregels binnen de KringloopWijzer geactualiseerd. De aanpassingen zijn gepubliceerd in het rapport ‘Rekenregels van de KringloopWijzer 2023’. Dit rapport met alle achtergronden rondom de aanpassingen staat nu online. In dit rapport zijn de rekenregels van de KringloopWijzer geactualiseerd ten opzichte van de 2022 versie. Jaarlijks bekijken onderzoekers of er aanpassingen en wijzigingen nodig zijn dragen zo bij aan een verdere optimalisatie en gebruiksvriendelijkheid van de KringloopWijzer.
18 december 2023
Omrekeningsfactor voor broeikasgassen is verlaagd
In de KringloopWijzer versie 2023 zijn diverse aanpassingen doorgevoerd. De meeste opvallende aanpassing ten opzichte van 2022 is de uitstoot van broeikasgasemissies. Deze wordt uitgedrukt in koolstofdioxide (CO2)-equivalenten. Hieoor moet de emissie van de broeikasgassen methaan en lachtgas eerst worden omgerekend naar CO2- equivalenten. Deze omrekening wordt de Global Warming Potential (GWP) genoemd. GWP’s voor methaan en lachgas zijn sterk verlaagd en dit is verwerkt in de 2023-versie van de KringloopWijzer. Dit betekent dat de totale berekende broeikasgasemissies flink omlaag gaan. De uiteindelijke waarden vallen hierdoor circa 10% - 20% lager uit dan berekend met de 2022-versie.
Nieuwe producten opgenomen in KringloopWijzer
Vanaf 2023 zijn drie producten opgenomen in de KringloopWijzer die bijdragen aan een lagere uitstoot van broeikasgassen.
- De voederadditieven SilvAir® en Bovaer® toegevoegd aan het basisrantsoen reduceren de enterische emissie van methaan.
- De uitstoot van lachgas vermindert door het toevoegeb van Vizura® aan de runderdrijfmest en digestaat vlak voordat deze wordt uitgereden op het gras- en bouwland.
De KringloopWijzer rekent de toepassing van deze middelen automatisch door. Van belang is dat de middelen worden toegepast volgens het voorschrift van de leverancier.
Andere inhoudelijke aanpassingen
Aanpassingen in de versie 2023:
- De forfaitaire excretiewaarden van biologisch melkvee zijn aangepast
- Veestapelparameters zijn geactualiseerd naar het niveau van de Nederlandse veestapel van de afgelopen jaren
- De dichtheid van natte graskuilen (<22% ds) kan nu beter worden ingeschat
- Enkele RAV-stallen zijn aangepast of nieuw opgenomen
- De toedeling van broeikasgassen naar melk- en vleesproductie is verbeterd
- Erwtenvezels, maiskiemschilfers, getoaste en onthulde veldbonen zijn te kiezen in de lijst met voedermiddelen.
Berekende uitkomsten bodemkoolstof blijven indicatief
De uitwerking en weergave van bodemkoolstof in het uitvoerrapport van de KringloopWijzer 2023 is nagenoeg hetzelfde als in de versie van 2022. De berekende uitkomsten voor bodemkoolstof blijven indicatief. Wel zijn twee kleine wijzigingen doorgevoerd.
- De verhouding organische stof : stikstof in de mest (OS/N-verhouding) is aangepast. Voor drijfmest betekent dit iets minder koolstofvastlegging in de bodem, dus iets hogere netto-CO2-emissie. Bij vaste mest: iets hogere koolstofvastlegging in de bodem, met een lagere netto-CO2-emissie tot gevolg.
- In de weerdata worden de laatste 10 jaar meegenomen, dus in de 2023 versie de weerjaren 2013 – 2022. Dit heeft nauwelijks effect op de uitkomst.
De planning is dat in de KringloopWijzer 2024 de berekende uitkomsten niet meer indicatief zijn.
Alle resultaten zijn overzichtelijk gebundeld in een informatieblad.
Meer weten?
In het uitgebreide rapport vind je alle rekenregels die binnen de KringloopWijzer worden toegepast in combinatie met de meest recente wetenschappelijke informatie.
Lees hier het volledige rapport:
Rekenregels van de KringloopWijzer 2023 – Achtergronden BEX, BEA, BEN, BEP en BEC actualisatie van de 2022 versie.Meer over de KringloopWijzer
De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in zijn milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL. Het beheer van de Centrale Database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL.
Meer informatie
Voor actuele informatie over het invullen van de KringloopWijzer in de Centrale Database KringloopWijzer ga naar www.mijnkringloopwijzer.nl
Meer actueel
KringloopTip: Haal meer uit je ruwvoer: voorkom verspilling en optimaliseer opslag
4 april 2025
Eigen ruwvoer vormt de basis van een goede kringloop. Veel en kwalitatief hoogwaardig (ruw)voer van eigen land is altijd een pluspunt, zowel economisch als milieutechnisch. Iedereen streeft hiernaar, maar toch blijven de verschillen tussen de bedrijven groot. De verschillen zijn enerzijds toe te schrijven aan de oogst en voederwinning, anderzijds benutting van het voer. Hoe voorkom je onnodige verliezen tijdens oogst en voeren?
Lees meerKringloopTip: Hoe klimaatbestendig is jouw bedrijf?
24 maart 2025
Het is geen nieuws dat het klimaat verandert. Extremen in hitte, droogte en wateroverlast zijn inmiddels vast onderdeel van ons dagelijks leven. De grote uitdaging is: hoe kunnen we de impact van deze extremen dempen? Als ondernemer is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering op je bedrijf op te vangen, zodat je niet alleen de risico’s beheerst, maar ook een stabiel inkomen behoudt.
Lees meerKringloopTip: Aandacht voor en slim gebruik van nieuwe mestproducten
6 maart 2025
Door innovaties, moderne technieken en/of stalaanpassingen komen er via mestbewerking diverse ‘nieuwe mestproducten’ beschikbaar in de landbouwsector. Hoe werken deze en hoe kunt je ze zo optimaal mogelijk inzetten? Het doel van deze aanpassingen en technieken is om de uitstoot van ammoniak te verminderen.
Lees meer