Monstername

Om de KringloopWijzer nauwkeurig te kunnen invullen en te kunnen indienen, heeft u van al uw ruwvoer dat u heeft aangelegd of aangekocht analyse-uitslagen nodig. Het is niet verplicht om al uw ruwvoer te laten bemonsteren, voor de verplichte deelname aan de KringloopWijzer. U mag ook met ingeschatte waarden voor ruwvoer (kuilgras en mais) werken. In dat geval kunt u echter GEEN gebruik maken van de BEX-berekening in de KringloopWijzer voor uw bemestingsplan, voor mestafvoer en mestverwerking.

Als u een BEX-voordeel verwacht of twijfelt aan een BEX-voordeel en wel wilt werken met het BEX-resultaat, neem dan voor 1 januari 2018 BEX-waardige monsters van bestaande gras- en maiskuilen. Misschien kunt u het bezoek van uw monsternemer combineren met het steken van grondmonsters.
Bepaal daarnaast op 31 december 2018 de voorraden van voeders, meststoffen en dierlijke mest.

Als u de KringloopWijzer gebruikt om BEX- en/of BEP-voordeel aan te tonen dan bent u verplicht om BEX-waardige kuilmonsters te nemen. Daarnaast roepen de partners binnen de KringloopWijzer (LTO, NZO, Nevedi en VLB) alle melkveehouders dringend op om kuil- en grondmonsters op te nemen. De juistheid van de data zorgt er namelijk voor dat de KringloopWijzer zijn waarde als instrument krijgt voor u als melkveehouder.

Veel data die nodig zijn om de KringloopWijzer nauwkeurig in te kunnen vullen, zijn via datakoppelingen automatisch in te laden. Daarnaast voert u zelf data in. Hiervoor moet u gedurende het jaar diverse acties ondernemen. Deze acties vindt u in de jaarkalender.